Hírek

Küldetésünk elérése érdekében olyan tanulási és gyártási környezetet hoztunk létre a Lean Design Akadémián, ahol a lean módszertan legjobb gyakorlata ismerhető meg hazai fejlesztésű Ipar 4.0 megoldások alkalmazásával.

Várjuk tisztelt érdeklődőinket a Productronica 2019 kiállításon Münchenben a B2/569 standon. Bemutatásra kerülnek új adatgyűjtő végpontjaink: ToolChecker E20, E30, E40

ToolChecker E20 / E30 / E40 Széria
Főbb paraméterek:

- Érintőképernyő
- 16 digitális bemenet
- 14 digitális kimenet
- beépített RFID olvasó
- Ethernet / Wifi interfész
- RS485 port
- RGB Andon lámpa vezérlő

Könnyű kezelhetőség, felhasználóbarát menürendszer.

A PKND Ipar4.0 megoldásaival kapcsolatban minden tisztelt érdeklődőt várunk az Automotive Hungary 2017 kiállításon az A pavilon 206J standján 2017.10.18 - 20-ig.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt. Cégünk a FactoryScope programcsomagot mutatja be a kiállításon. Helyszín:   A pavilon 305D.

Az általunk fejlesztett rendszerrel egyszerűen és átlátható módon monitorozhatóak gyártósorok, gyártócellák, automata szerelőgépek, fröccsöntőgépek.

Cégünk komplex szolgáltatást nyújt az ipari automatizálás területén. Vállaljuk új rendszerek tervezését, kivitelezését, beüzemelését illetve használatban lévő automata berendezések pótlólagos automatizálását, vezérlőrendszerek komplett felújítását.

FactoryScope
 • Adatgyűjtés
 • Riportálás, Prezentációk készítése
 • Vizualizálás
 • Analizálás
 • Integráció
 • Teljesítmény bővítés
 1. Helyszíni felmérés, egyedi igények vizsgálata
 2. Árajánlat készítése, Szerződéskötés
 3. Végpontok telepítése, informatikai elemek telepítése
 4. Induló adatok beimportálása a rendszerbe ( felhasználók, gépek, termékek, képzettségek, stb.)
 5. Tesztüzem, oktatás
 6. Rendszer átadása

Referenciák - Ipar 4.0

Termékek

Adatgyűjtő végpontok

A FactoryScope rendszer rugalmasan kezeli a végponti modulokat. A vevői igényeknek megfelelően egyedi kialakítású készülékek legyártását is vállaljuk.

Meglévő végpontjaink:

 • MiniPC konfiguráció (ASUS 20” touch monitor + ASUS mini PC)
 • PLC ↔ HMI konfiguráció
 • ToolChecker végponti hardver egység ( termelés és szerszám követéshez)
 • DVT1000N - ( termelés követéshez)
 • USBTiny USB-s végpont ( A megrendelő által üzemeltetett számítógéphez csatlakoztatható)

Felhasználó és jogosultság kezelés

A rendszerben dolgozók adminisztrálása:
Név, terület, törzsszám, RFID kártya szám, munkakör. Egyedi munkakörök létrehozása, rendszerben alkalmazható jogosultságok szerkesztése.

Műszakrend adminisztráció

A vállalatban alkalmazott munkarendek felvétele és gyártóeszközökhöz, valamint területekhez rendelése. A rendszer a megadott szünetrend alapján automatikusan kezeli az aktív munkaidőt és az elvárt darabszámok valós idejű megjelenítését.

Képzettségi mátrix kezelése

A termelésben résztvevő dolgozók képzettségének követése, adminisztrációja. A gyártósori alkalmazás csak azokat a dolgozókat lépteti be munkára, amelyhez van képesítés. A gyártástervező modul automatikus tervezése során szintén szükség van a dolgozók képzettségének megadásához. Minden dolgozóhoz rendelhető egy preferált képzettség amelyhez a legjobb teljesítményt és minőséget tartozik. A tervező algoritmus ezt figyelembe veszi.

Gyártósor és Szerszám adminisztráció

A termelésben résztvevő gyártósorok és gyártóeszközök regisztrációja. A gyártósorokhoz hozzárendelhetőek a termékek és azok normái valamint az alkalmazott műszakrend. Ezen kívül a termelésben részt vevő szerszámok is hozzárendelhetőek a gyártósorokhoz.

Termék kezelés

A termékek adminisztrációja. Minden termékhez rendelhető egy alapértelmezett normaidő / fő, amely alapján a rendszer a hatékonysági mutatókat tudja kezelni.

Termék ↔ Gyártóeszköz ↔ Szerszám összerendelés kezelése

Az összerendelési táblázat adminisztrálására a gyártástervező működéséhez szükséges. A megadott információk alapján és az aktív rendelések és munkára jelentkezett dolgozók feldolgozása után a rendszer elkészíti a gyártási tervet amely természetesen utólagosan kézzel is módosítható.

Állás ok adminisztráció

A termelés során felmerülő veszteségidők regisztrálása. A rendszerbe felvett veszteségidők a termelési végpontokon alkalmazhatóak és vissza menőleg valamint valós időben is kiértékelhetőek dolgozókra és gyártóeszközökre lebontva. A helyes állás ok kezelés elengedhetetlen az OEE paraméter számításához.

Szerszám, gyártóeszköz megelőző karbantartásának automatizálása

A termelésben résztvevő eszközök teljes körű követése. Üzemóra számlálás, megadható karbantartási ciklusok kezelése, eszközök valós idejű pozíciójának vizualizálása ( gyártásban, polcon, karbantartáson, stb). A rendszer automatikus figyelmeztetése az eszközök karbantartási ciklusainak esedékességére. Prognosztizált hátralévő üzemóra megjelenítése.

Minőségbiztosítási szempontok alapján a termelés tiltása

A gyártóeszközök karbantartási ciklusának elérése, meghaladása esetén a gyártóeszköz tiltása minőségbiztosítási okokból.

Karbantartók kihasználtságának, reakcióidejének mérése

A karbantartók munkavégzésének kielemzése, valós időben az aktuális helyzetük megjelenítése. A gyártóeszközről érkező karbantartói hívások segítségével mérhetővé válik a reakció idő mérése. A megelőző karbantartás és egyedi feladatok naplózása.

Karbantartó hívó rendszer automatizálása

A termelő eszközökről indítható a karbantartók hívása, amelyben megadható, hogy a termelőeszköz mely részegsége hibásodott meg. Továbbá megadható ,hogy milyen jellegű karbantartóra van szükség ( elektromos, mechanikus, stb.)

Minőségbiztosítási modul

Mintavételezési rendszer automatizálása, riasztások küldése

A rendszer alkalmas minőség-ellenőrzési sablonok létrehozására, azok gyártóeszközökhöz rendelésével megadhatóak a mintavételezési paraméterek, vizsgálati típusok. A rendszer a megadott séma alapján automatikus riasztást küld a minőség-ellenőrzési munkatársaknak. Ez lehet termékváltás, szerszámcsere, gyártásközi mintavételezés, egyéb validáció.

Digitalizált jegyzőkönyvek készítése

A vizsgálati eredmények digitális jegyzőkönyvbe való tárolása, szükség esetén a termelés tiltása.

Termék, gyártósor zárolási kezelése

A minőségbiztosítás jögköre, hogy adott termékek és gyártóeszközök zárolását elrendelje. Zárolás esetnén a rendszer fizikailag tilthatja a termelést és egészen a zárolás visszavonásáig fennt áll ez az állapot.

Gyártástervezés

Megrendelések importálása egyéb vállalatirányítási rendszerből

A FactoryScope rendszer a meglévő vállalatirányítási rendszerből képes átvenni a nyitott rendelési tételeket. Ez történhet a exportálással ill. direkt adatbázis eléréssel. A működés alapfeltétele, a termék ↔ gyártóeszköz ↔ szerszám összerendelési táblázat megfelelő adminisztrálása .

Automatikus gyártásterv készítése

A gyártástervezésnél a tervező algoritmus paraméterezhető a kritikus munkaszámok előre vételével és a vevő igényeknek megfelelően ( legkevesebb átállás, legkevesebb szerszámcsere, stb.) Az algoritmus a dolgozói képzettségi mátrix-ot figyelembe véve ad gyártási tervet. A rendszer további előnye, hogy valós időben rendelkezik a gépek és szerszámok aktuális állapotáról ( karbantartás alatt, szerszámtörés. Minőségellenőri zárolás, stb. ) és tervezéskor ezt is figyelembe veszi. A terv elfogadását követően a megvalósulás vizualizálható illetve azonnali riasztást kap a gyártástervezés, ha bármely termelő eszköz állapota megváltozik és veszélyezteti a terv megvalósulását.

Valós idejű riasztások, ha a megadott terv nem megvalósítható a megadott állás okok alapján.

Ha a tervben résztvevő termelő eszköznél a gyártás megszakad, azonnal jelzést ad a gyártástervezőknek.

Tervezés / Megvalósulás kimutatása

Valós időben nagy megjelenítőkre (TV-k) készített funkció, amelyen részletesen látható a tervezés és megvalósulás.

Munkavédelmi oktató és vizsgáztató modul

Rugalmasan szerkeszthető oktatási és vizsgáztató procedúrák

Munkavédelmi vizsgaprogramok készíthetőek, amelyek tartalmazhatnak ismertető anyagot, videókat, valamint visszakérdező elemeket. A rendszer ellenőrzi a munkavédelmi vizsgák meglétét, lejárati határidejét munka felvételekor. A vizsgáztatási rendszerbe integrálható vendégkönyv funkció, amely a külső munkavállalók regisztrálását és vizsgáztatását végzi.

Képzettség ellenőrzése gyártósorra való bejelentkezéskor, üzembe való belépéskor.

A munkavállalói képzettségi mátrix kiegészíthető munkavédelmi képzettségi mátrix-al is, amelyet a munka felvételekor ellenőriz a rendszer.

Valós idejű vizualizáció és Statisztikai modul

Gyártóeszközök valós idejű vizualizációja

A program nagy megjelenítőkre és asztali számítógépen is optimálisan használható. A megadott eszközök, gyártósorok valós termelési adatai jeleníthetőek meg: Hatékonyság, Műszakkihasználtság, OEE, dolgozók listája, termék, folyamat, megelőző karbantartási információk, minőség-ellenőrzési információk. A megjeleníthető információk egyedi igény szerint alakíthatóak.

Statisztikai modul

A rendszer által regisztrált termelési adatokat lehet kiértékelni. Termelékenység, veszteségidők, reakcióidők, munkavállalók hatékonysági adatai

A Basic alaprendszert tartalmazó programcsomag

Ipari termelés követő rendszer

A FactoryScope Traceability megoldásával minden termék a gyártás kezdetés kap egy egyedi azonosító vonalkódot. Ezt a vonalkódot szükséges minden munkaállomáson regisztrálni, ahol tárolásra kerülnek a folyamat elvégzésének paraméterei ( operátor, mérési eredmény, beépülő alkatrész, stb.). A folyamat sorrendjének felügyelete is megoldott a rendszer által, nem lehet kihagyni folyamati elemeket a gyártás során. Minden termék teljes életútja regisztrálásra kerül a javítások, minőség-ellenőrzési információkkal társítva.

Folyamat adminisztráció

A rendszerben felvett gyártósorokhoz, cellákhoz hozzárendelhető folyamatkód, amely alapján a termék életútja beállíthatóvá válik. Egy állomáshoz több folyamatkód is hozzárendelhető, ebben az esetben a munka felvételekor kell regisztrálni ,hogy milyen művelet végrehajtása történik az adott állomáson.

Termék életút adminisztráció

A termék folyamat sorrendjét ,valamint a gyártásra alkalmas állomásokat lehet adminisztrálni. Itt lehet megadni a kritikus beépülő alkatrészek pozícióját, valamint a minőség-ellenőrzési pontokat.

Termékbe épülő kritikus alkatrészek kezelése

A kritikus alkatrészek adminisztrációja. A beépülő kritikus alkatrész lehet egyedi azonosítóval ellátott, valamint csomagolási egységből beépülő ( csomagolási egység azonosító).

Termék változások követése, bevezetési adminisztrációja

A termékek gyártása során felmerült módosítások regisztrációja, bevezetési dátumának rögzítése. A termék változása esetén megadható egy tervezett határidő amely a gyártástervezést figyelmezteti a termék bevezetésekor. A figyelmeztetés a módosulás bevezetéséig aktív marad.

Etikett nyomtató modul

A termékek egyedi azonosítóinak nyomtatását végzi el

Ipari létesítmény felügyeleti rendszer

A FactoryScope Facility programcsomag az Ipari létesítmények kulcsfontosságú berendezéseinek a monitorozását, felügyeletét végzi el. pl. Kompresszorok, Klímák, Kazánok, Hálózati feszültség regisztrálása, stb.

Berendezés monitorozás

A rendszerbe felvehetőek berendezések, amelyekhez hozzárendelhetőek a vizsgálandó paraméterek ( visszajelző lámpa, hiba kimenet, fogyasztás, hőmérséklet, nyomás, stb.), amelyek paraméterezhetőek. Ha a berendezés aktuális állapota az üzemi tartományon kívül esik a riasztási rendszer elindul.

Riasztási lánc

A riasztási lánc paraméterezhető területenként valamint berendezésenként. A riasztások lehetnek e-mail- es értesítések, valamin sms-ek a vizuális megjelenítésen kívül. A riasztási szintek megadhatóak. ( idő alapú). 1. karbantartó, 2. karbantartás vezető, 3. műszaki vezető/manager.

Karbantartás és megelőző karbantartás kezelése

A berendezéseken végrehajtott beavatkozások digitálisan rögzítésre kerülnek, munkalapok formájában. A megelőző karbantartási valamint felülvizsgálati időpontok kezelését a rendszer automatikusan elvégzi és riasztásokat küld az esedékes feladatokról.

Végpontok

A berendezésekről a jelek feldolgozása saját fejlesztésű interfészekkel történik, amely kapcsolódhat RS485, Ethernet, Wifi csatornákon.

Ipari automatizálás
Ipari Automatizálás
 • Komplett automata berendezések tervezése, gyártása
 • Utólagos automatizálás tervezése, kivitelezése meglévő berendezésekhez
 • Rendszer integrálás
 • Ipari gyártóeszközök javítása
Épület Automatizálás

Vállaljuk saját fejlesztésű épület diagnosztikai rendszerünk telepítését, kiépítését. Rendszerünk segítségével a kulcsfontosságú berendezések aktuális állapotáról kaphat tájékoztatást ( kazánok, kompresszorok, klímarendszerek, elszívó/befúvó rendszerek, stb. ). A monitorozott berendezések üzemi paraméterei adatbázisban tárolódnak. Nem üzemszerű működés esetén azonnal riasztást (e-mail, sms) küld a rendszer, amelyben a risztási szintek paraméterezhetőek. Terepi moduljaink nagy távolságok esetében rádiófrekvenciás adó/vevő egységgel is rendelkezhetnek. A rendszert szigorúan a vevő igények alapján alakítjuk ki.

Cégünk
Pkn Defense & Industrial Kft.

Professzionális nagy teljesítményű hangfrekvenciás erősítők tervezése, gyártása.
www.pknaudio.com

Ipari elekronikai készülékek tervezése, gyártása vevői igények alapján. www.pkn-controls.hu  
www.pkn-controls.hu

 • Videoton Autoelektronika Kft. (Székesfehérvár, Sárbogárd)
 • AFL Stribel Production Gmbh. (Frickenhausen, Neckarsulm, Germany)
 • AFL Hungary Kft. (Mór)
 • ALCOA Köfém Kft. (Mór)
 • Zoltek zRt. (Nyergesújfalu)
 • Savcor Komárom Kft. (Komárom)
 • Naturtex Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft. (Szeged)
 • Budapesti Kárpitos Kft. (Budapest)
 • Lear Corporation Kft. (Mór)
 • FCI Connectors Hungary Kft. (Tatabánya)
 • Csitáry G. Emil Uszoda és Strand (Székesfehérvár)
 • AIKAWA Hungária Elektronikai Kft. (Dunaújváros)
 • T-MIX-Ker Kft. (Seregélyes)
 • Knorr Bremse Kft (Kecskemét)
 • Levi' Strauss Kft (Kiskunhalas)
 • Parmalat Hungária Rt. (Székesfehérvár)
 • Wild Manufacturing Hungary Bt. (Ászár)
 • DEH Draexlmaier Hungary Kft (Mór)
 • Flextronics International Kft. (Zalaegerszeg)
 • Flextronics Automotive Mor Kft (Mór)
 • SC Automotive Wiring System S.r.L (Karánsebes, Romania)
 • SEWS Kft (Mór)
 • Richard Fritz Kft (Aszód)
 • SAPA Profiles Kft. (Székesfehérvár)
 • Fémhatás Kft (Székesfehérvár)